Лесни стъпки за начинаещи във facebook рекламата – Част 1

От развлекателна мрежа, в която намирамирамe и комуникираме с приятели до рекламен канал с огромна аудитория, фейсбук се превърна в място, в което можете лесно и бързо да откриете релевантна аудитория за вашия бизнес. Замислете се колко от вашите познати имат профил в социалната мрежа и колко често влизат в него. Вероятно по-лесно ще Ви бъде да преброите колко от тях нямат. Възможността да достигнете до хората, като им предложите вашия продукт, услуга или идея е една от основните причини за високия прилив на рекламодатели в последните 1-2 години.
Все повече компании отделят солидна част от бюджета си за реклама във Фейсбук, а основната причина, е че тук имат възможност да достигнат до желаната таргет група. Ако и вие сте решили, че е време да изпробвате релевантността на този канал, то следващите съвети със сигурност ще ви бъдат полезни:

1. Запознай се с аудиторията си!
Нямам предвид да излизате на заведение с всеки ваш потенциален или настоящ клиент. Успехът на всеки печеливш бизнес се крие в качествения анализ на аудиторията. Ако не познавате хората, които биха купили от вас, как ще ги накарате да ви се доверят и да изберат вас в морето от компании? Всеки човек има специфични нужди. За да отговорите на тях, трябва да разберете какво желае и да му предложите „вълшебното лекарство” (вашият продукт/ услуга), с който ще подобри живота си. Може да започнете с анализ на потребителското поведение с помощта на Google Analytics (ако е верифициран със сайта на вашата компания, можете да видите спецификите на потребителската група, която се интересува от вас). Данните от Analytics ще ви бъдат полезни за таргетиране във Фейсбук. Подборът на потребители, които ще виждат рекламата ви е от съществено значение за успеваемостта на кампанията. Причините са две: ще достигнете до конкретна група от хора, за които знаете, че биха проявили интерес към вашия бизнес и едновременно с това няма да прахосвате бюджета си за реклама, като достигате до, хора, които не се вълнуват от дейността ви.
2. Обмислете добре каква ще бъде целта на рекламата и нейното послание.
Работата ви тук, ще бъде по-лесна, ако сте спазили т.1. След като сте опознали аудиторията си , можете да създадете качествено рекламно съдържание, което да бъде релевантно за потребителите. Имате предвид, че снимката(видеото/ gif-ът) и текстът, който ги придружава ще бъдат основните мотиватори за интеракции. Затова не подценявайте нито един от тях. Изградете качествена визия, подплатена със стойностно съдържание (добре е в посланието си да имате призив към действие „ Call to action”).
3. Определете бюджета си.
В тази стъпка Фейсбук ще ви предложи няколко възможности. Тук отново имате свободата да посочите сами стойностите, на които ще Boost-вате. Все пак имайте предвид, че най-ниската цена, с която можете да започнете е 1$. При определяне на бюджета си, можете да избере няколко опции: ръчно да задавате стойностите за ден, да определите цeната за периода на кампанията или фейсбук автоматично да определя стойността, която да изхарчи на база на търсенията. Не ви съветвам да избирате автоматичното определяне на бюдежете за периода на цялата си кампания. Това е все едно да дадете на непознат да харчи парите ви. По-уместно е, ако искате в началото да натрупате по-висок трафик да зададете автоматично определяне на цените, а след това да го промените, като зададете бюджeт на ден или за цялата кампания. Следете показателите си поне веднъж дневно. Възможно е аудиторията да не прояви особен интерес към рекламата ви, а вие да продължавате да плащате висока цена за нея.

Следва продължение. Продължете към Част 2!

Автор: Силвия Иванова

Обичам да пътувам. Смяната на обстановката, запознанството с различни култури и начин на мислене са част от нещата, които ме зареждат. Когато нямам възможност да изляза от столицата – чета. Друго любимо занимание е рисуването. Усещането да създадеш нещо красиво и смислено с ръцете си е страхотно. Винаги, когато искам да си почина, хващам молива и започвам!
Цитат: „Ако чуеш глас, дълбоко в себе си, който ти казва: „Ти не можеш да рисуваш”, тогава напук започни да рисуваш и гласът ще изчезне” – Винсент Ван Гог

2403

Също може да ви хареса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *