SEO оптимизация - пъви стъпки и какво представлява. Как да направим стратегически план за SEO оптимизация на нашият сайт. Защо е нужно да се направи SEO оптимизация на нашият сайт и към кой да се обърнем за помощ.

On-Page SEO оптимизация – първи стъпки

С разрастването на технологичната индустрия, расте и броят на уебсайтовете, които съществуват, както и сайтовете, които посещаваме. Зад всички тези сайтове, стоят хора или компании, които се борят за нашето внимание като потребители. Въпреки че съществуват множество начини собствениците на сайтовете да получат нашето внимание, повечето от тях са платени и често носят краткосрочни резултати. Всички тези маркетингови похвати обаче, са, по един или друг начин, платени. Ето защо толкова нашумя толкова и нуждата за SEO оптимизация на сайтове.

Благодарение на Google, и другите търсачки (Search Engines) съществува място, към което, ако не всички, то поне повечето потребители се насочват, когато искат да намерят нещо в интенет.

До голяма степен благодарение на търсачките, дигиталният маркетинг е онова, което е. А един от неговите похвати – SEO оптимизацията – би бил абсолютно невъзможен, ако тези търсачки не съществуваха.

Какво е SEO оптимизация?

SEO оптимизацията всъщност е неправилно, но широко разпространено „побългаряване“ на абревиатурата SEO.  SEО е съкращението на Search Engine Optimization, което се превежда като „оптимизация за търсещи машини“. Както е видно, в моментът, в който абревиатурата е „разшифрована“ думата оптимизация в изразът „SEO оптимизация“ е излишна.

Без значение от използваните думи обаче, се има предвид едно и също, а именно опитите съдържанието на даден сайт, да бъде така написано, че да бъде по-релевантно за определени потребителски търсения в Google или друг Search Engine.

Факторите, които търсачките вземат под внимание, при оценката на това кой сайт да бъде на първо място за дадено търсене са неизвестен брой. Говори се за десетки, дори стотици фактори. Както и сами се досещате, щом броят им е неизвестен, самите фактори също са.

Въпреки това, хората, които използват SEO оптимизация като част от своят дигитален маркетинг, знаят основните фактори и успяват да се класират на така желаната първа позиция.

Първи стъпки в SEO оптимизацията

Както при всяко друго начинание, желанието ни да се класираме на първо място в Google, не би могло да бъде „безцелно“. Тъй като в търсачките, хората търсят с думи, за да оптимизираме сайтът си, трябва да знаем на кое/кои търсене/ия бихме искали да се появи нашият сайт.

Следователно първата стъпка, която трябва да предприемем е да опознаем бизнеса си. Кои са ключовите думи, които ни интересуват, и които са важни за нас? В същото време, ако имаме широка гама от предложения(което важи например за онлайн магазините), е редно да установим за кои от тях можем да примем да не сме на първа позиция, за кои това е задължително и за кои продукти сме склонни дори да плащаме(за реклама), с цел да продадем.

Веднъж щом опознаем бизнесът си е време за т.нар. „проучване на ключови думи“ или keyword research.

Съществуват множество онлайн инструменти, които да ни помогнат да разберем как хората търсят, кои думи използват, когато търсят нашият(или сходен) продукт и колко често се случва това. Проучванията от този е тип е добре да се запазват, анализират и обновяват възможно най-често.

Тук започва и същинската част на SEO оптимизацията. На базата на тези ключови думи се пише съдържание, което трябва да бъде едновременно леко за четене, увлекателно, но и полезно. С други думи, ако четящият не види веднага онова, което му трябва, ще го изгубите като читател, което значи, че ще го спечели някой друг – ваш конкурент. А това, разбира се, е нещо, което никой не би искал да се случи на неговият бизнес.

Заключение

SEO оптимизацията е един от най-разпространените похвати на модерният маркетинг. Причините за това са много. На първо място, разбира се, е фактът, че за него не се плаща. Собствениците на сайтовете или пишат сами своите статии или това се делегира на някой от екипът, който, разбира се, извършва и други дейности.

Това за съжаление, не винаги дава търсените резултати, тъй като за да е способен даден служител да извършва качествено SEO оптимизацията на сайта, това би следвало да бъде основната му задача.

Именно заради това често се търсят външни консултанти, които са специалисти в областта и които постигат по-бързо и по-високи резултати.

В случаите, когато тази задача се делегира на член на екипа, се появяват някакви резултати, но няма как да е иначе. Всякако(релевантно) съдържание е по-добре от липсата на такова. От друга страна обаче, когато задачата се прехвърли на външен експерт, като например някоя дигитална агенция, в краткосрочен план това би могло да бъде по-скъпо и от обикновената реклама, но е добра стратегическа инвестиция в дългосрочен план.

SEO оптимизацията има сериозният плюс, че съдържанието остава на сайта, а хората продължават да търсят, дори когато SEO специалистът вече е приключил успешно своята работа с Вашият сайт.

Очаквайте втора част Off-Page SEO оптимизация.

Автор: Жулиан Кюмюрев

3532

Също може да ви хареса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *